Niestety, po cichu wprowadzono kolejne rozporządzenie, które odbije się na branży gastronomicznej.

W Dzienniku Ustaw pozycja 1931 w dniu 2 listopada 2020r. znalazł się zapis dotyczący branży gastronomicznej.
5) w § 6 ust. 9 otrzymuje brzmienie:
„9. Do odwołania prowadzenie przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. –
Prawo przedsiębiorców oraz przez inne podmioty działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków
i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu,
spożywanych na miejscu (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 56.10.A) oraz związanej
z konsumpcją i podawaniem napojów (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 56.30) jest
dopuszczalne wyłącznie w przypadku realizacji usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na
wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu oraz w przypadku działalności polegającej na przygotowywaniu
i podawaniu posiłków lub napojów przeznaczonych do spożycia przez pasażerów po zajęciu miejsca siedzącego
w pociągach objętych obowiązkową rezerwacją miejsc.”
Przepisy te weszły w życie od 3 listopada 2020 roku.
Zatem oczekiwania przedsiębiorców z branży gastronomicznej o zakończeniu lockdown po upływie 2 tygodni, czyli w najbliższy weekend, niestety zostały rozwiane.